OUR PORTFOLIO

THE SANDPIT HOUSE

Completed: 2017

Building Designer:

SHELTER DESIGNS

Energy Efficient Contemporary Beach House

House 241sqm, Garage 51sqm

Energy Rating – 7 Stars

  • 137 Spinaway
  • 137 Spinaway
  • 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • Avalon Homes – 137 Spinaway
  • 137 Spinaway

KEY FEATURES:

House has a Tropical Beach-house style. Entry is via a Timber Boardwalk, passing a cool Sandpit hangout and Breezeway to the Front door. Main Living is positioned at FFL to maximise Ocean Views and utilise the high ceilings that follow the skillion roof. This area has sliders that open up the meals area to form a covered Alfresco-type scenario.

The Northern Deck is also positioned for views and wind protection and features Mosaic-look screens for privacy. The “Wash Room” at GL is based on the old theme, so anything that requires washing (and plumbing) is contained in this room (Laundry, Shower, Basin & WC). The internal stairway is central, has a sunny northern aspect and features a Daybed underneath, providing a warm alcove to curl up in during Winter.

CONSTRUCTION:

Concrete Floors to GL, FFL & Deck, Floor Finish in Vinyl Strip, Boardwalk & Breezeway in Timber-Look Composite Decking.

Ext Walls are a combination of Double Cavity Rendered Brickwork & Reverse Brick Veneer (90mm Brickwork internally, Timber-Look Cladding externally). PC Alum Doors & Windows. Combination Double Glazing and Low E Glazing.

Skillion Roof System comprises Ultra Custom Orb Sheeting @ 5Deg, total Roof Insulation R 8.8. Stormwater transferred into RW Tank located at the rear. HWS is on ground air-sourced Heat Pump.

THE RETRO HOUSE

Completed: May 2018

Building Designer:

SHELTER DESIGNS

Energy Efficient Pavilion Beach House

House 203sqm, Garage 50sqm

Energy Rating – 8 Stars

  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House
  • Avalon Homes – Retro House

KEY FEATURES:

This 3 x 2 design has a relaxed Beach vibe with a Retro flavour and is enclosed in robust materials that will cope with the coastal conditions (50m from high tide line).

Design is split into two sections at FFL, with both sections separated by a CENTRAL DECK and ONE CONTINUOUS SKILLION ROOF covering both pavilions souring northward towards the park. East & West facing walls are VERTICAL CUSTOM ORB CLADDING and CEDAR-LOOK LOUVRE BANKS will flank the sides to provide protection and privacy for residents.

Visitors can enter via a TIMBER PEDESTRIAN RAMP at rear which arrives at FFL onto the Sunset Deck situated in between Living and Bedroom Pavilions. Upon entering the Living area, your line of sight will be drawn through the room, out over the Northern Deck to Ocean Glimpses and a view of the Park across the Road.

The BUNK ROOM houses 4 sleepers at GL and Bed 2 is located at the quiet end of the house complete with storage and luggage racks. The BEACH BATHROOM has a shower room and a long corner bench with hooks above to cope with the holiday flurry.

CONSTRUCTION:

FLOOR – Concrete Floors to GL, FFL. Floor finish in Vinyl Strip, Tiles to wet areas.

EXT WALLS – Combination of Double Cavity Rendered Brickwork and Reverse Brick Veneer (90mm brickwork internally, Custom Orb Cladding externally, insulated to R3.

INT WALLS – 90mm brickwork.

DOOR & WINDOWS –  PC Aluminium, Double Glazed (Low E for Louvres)

ROOF – TrimDeck Roof Sheeting @ 3Deg over Anticon Insulation (R1.8) and batts (R7) in between timber roof frame. Total Insulation R8.8.

Septic Tanks to front, HWS – On Ground air-sourced Heat Pump. 22,500 Rainwater Tank.

RAKOA STREET

Completed: December 2015

Building Designer:

SHELTER DESIGNS

Energy Efficient House – 221sqm, Decks and Garage 105sqm.

Energy Rating – 7.3 Stars

This 3 x 2 design has a relaxed Beach vibe and is enclosed in robust materials that will cope with the coastal conditions (50m from high tide line).

This 2 Storey Design has 2 comfortable living areas one upstairs and one downstairs. This opening living designed home takes in the vast views of Falcon’s beautiful coastline and is also sympathetic to neighbouring properties.

  • Rakoa Street
  • Rakoa Street
  • Rakoa Street
  • Rakoa Street
  • Rakoa Street
  • Rakoa Street
  • Rakoa Street
  • Rakoa Street

KEY FEATURES:

A North facing aspect allows this home to maximise the natural warmth of the sun and harness this element internally during those cold winter months. But at the same token keeping the house cool in the warm summer periods.

The roof line is ONE CONTINUOUS SKILLION ROOF souring northward towards the park. East & West facing walls are HORIZONTAL CUSTOM ORB CLADDING and SHUTTER LOUVRE BANKS will flank the West side to provide protection and privacy for residents.

Downstairs has 2 large bedrooms that can accommodate a queen bed in each.

CONSTRUCTION:

FLOOR – Concrete Floors to GL, FFL. Floor finish in Vinyl Strip, Tiles to wet areas.

EXT WALLS – Combination of Double Cavity Rendered Brickwork and Reverse Brick Veneer (90mm brickwork internally, Custom Orb Cladding externally, insulated to R3.

INT WALLS – 90mm brickwork.

DOOR & WINDOWS –  PC Aluminium, Double Glazed (Low E for Louvres)

ROOF – Custom Orb Roof Sheeting @ 5 Deg over Anticon Insulation (R1.8) and batts (R7) in between timber roof frame. Total Insulation R8.8.

Septic Tanks to front, HWS – On Ground air-sourced Heat Pump. 22,500 Rainwater Tank.

WEST COOLUP

Completed: December 2015

Building Designer:

SHELTER DESIGNS

Energy Efficient House – 281sqm, Decks and Garage 35sqm.

This 4 x 2 design has a modern take on the old farmhouse. It has brought new life to this working hobby farm lot. The use of Rammed Limestone to the external northern facing walls give this home great thermal mass keep you warm on a cold wet wintery evening and cool in the hot summer months. The flow of those famous South-West winds moves​ freely through this home keeping it cool and comfortable.
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup
  • Avalon Homes – West Coolup

KEY FEATURES:

The roofline​ is ONE CONTINUOUS SKILLION ROOF souring northwards.

East & West facing walls are HORIZONTAL CUSTOM ORB CLADDING

This single storey home is open and spacious, to say the least with a central library to take time out and read a book or play the old piano. The double-sided fireplace shows those warming open flames on the living area and the central library.

CONSTRUCTION:

FLOOR – Polished Grey Concrete Floors, Tiles to wet areas.
EXT WALLS – Combination of Rammed Limestone and Reverse Brick Veneer (90mm brickwork internally, Custom Orb Cladding externally, insulated to R2.5.
INT WALLS – 90mm brickwork.
DOOR & WINDOWS – PC Aluminium, Double Glazed (Low E for Louvres)
ROOF – Custom Orb Roof Sheeting @ 5 Deg over Anticon Insulation (R1.8) and batts (R7) in between timber roof frame. Total Insulation R8.8.
ATU Septic Unit to the rear of the property, HWS – On Ground air-sourced Heat Pump. Large Rainwater tank.

SCRIVENER PLACE

Completed: January 2017

Building Designer:

NEWSCAPE DESIGN GROUP

This unique design home was the result of a difficult, heavy sloping block, that would prove difficult for many people, but the owners saw potential to capture the ocean views. Whilst this design sat on the drawing board for many years, it was this time that was spent refining and detailing what has become today.
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
  • Scrivener Place
The build itself was a labour of love you could say as it was very challenging and a difficult site to get out of the ground, but once these elements were in place the home evolved and grew. The upper alfresco allows the owners to close off and control the weather elements as they see fit, but with minimal impact to the scenic environment of the ocean views. It is a useable area all year round.

FLINDERS STREET

Completed: November 2014

Building Designer:

NEWSCAPE DESIGN GROUP

This 2 storey home is nestled close to the crabbing capital of Western Australia regarded by some. The lower level boasts 3 spacious bedrooms with a bathroom and laundry. It can also accommodate family or friends as there is a second living area to watch TV or relax and read a book. The second level has beautiful timber floors which adds contrast to this unique and stunning home. It also has the parents retreat upstairs with the main living area and kitchen to take in the expansive estuary views.
  • Flinders Street
  • Flinders Street
  • Flinders Street
  • Flinders Street
  • Flinders Street
  • Flinders Street
  • Flinders Street
  • Flinders Street
The expansive landscaping allows them to enjoy this home have the ability to have the toys (boat) and store them. There is a good size backyard. Whilst, when this picture was taken, the landscaping was under construction by the owners, today it looks amazing.

MILUNA STREET

Completed: December 2012

Building Designer:

NEWSCAPE DESIGN GROUP

This 2 storey home was also a result of an old holiday home being demolished and something more modern and family friendly being established whilst still keeping the feel of the beach environment. The main type of construction is timber frame using Colorbond sheets as wall cladding. This gives the home a different dimension and a low maintenance aspect so that the owners can enjoy their time at this beautiful home.
  • Miluna Street
  • Miluna Street
  • Miluna Street
  • Miluna Street
  • Miluna Street
  • Miluna Street
  • Miluna Street
  • Miluna Street
The feature pine lining gives the occupants a different contrast to the normal white plasterboard ceilings. The outdoor area to the front take great advantage of the stunning views to the estuary line whilst the rear outdoor area gives you 180 degree views to the backyard allowing parents to keep an eye on children, which is what this home was designed for with that in mind. This expansive landscaping allows them to enjoy this home whether the family come down for the weekend or the owners staying down indefinitely.

RAVENSWOOD

Completed: December 2014

Building Designer:

NEWSCAPE DESIGN GROUP

This unique home is nestled in a quiet little area of Ravenswood that showcases pops of colour which to some, you need to be brave! But this works and especially now with all the greenery that has been planted. It is a combination of double brick and timber frame allowing to use different material products to make this property a stand out from its neighbours. The corner block gave this home great attributes to face the northern sun. Whilst the landscaping is not done in this picture it has been completed since and really captures the essence of what these clients had set out to achieve.
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood
  • Ravenswood

1081 ESTUARY

Completed: June 2016

Building Designer:

NEWSCAPE DESIGN GROUP

This beautiful home was also a result of an old shack being demolished and something more modern and family friendly being established. The main type of construction is double brick with a timber frame feature above the plate line. This gives the home a different dimension and a Street appeal that turns heads for those driving along the iconic stretch of road.
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
  • 1081 Estuary
The feature fireplace gives the occupants warm nights in winter and an ambience that one can appreciate. The outdoor area takes great advantage of the stunning views to the estuary line.
This expansive landscaping allows them to enjoy this home whether the family come down for the weekend or the owners staying down indefinitely.

1111 ESTUARY

Completed: December 2015

Building Designer:

NEWSCAPE DESIGN GROUP

This beautiful home was the result of an old holiday home being demolished and something more modern and family friendly being established. The main feature is this the Rammed Limestone which gives the occupants comfortable cool days in summer and cozy warm nights in winter. This is the result of the Thermal mass of the Rammed Limestone.
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
  • 1111 Estuary
It was constructed by Avalon Homes (WA) Pty Ltd and completed just in time for Christmas in 2015 for the owners and their family to enjoy. The expansive landscape allows them to enjoy this home whether the family come down for the weekend or the owners staying down indefinitely.

HENDERSON

Completed: August 2012

Building Designer:

Michael Little Design Architects

This commercial building was something different for a long time for Avalon Homes (WA) Pty Ltd. The team of tradespeople that were put together proved that the work carried out was a testament to the knowledge and expertise of all involved. The construction of Tilt Up Panels was unique and incredibly quick form a construction. From start to lock up was achieved very quickly.
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
  • Avalon Homes – Henderson
The interior finishing was equivalent to that of a residential home. All fine details were looked upon and made sure that every line and corner was perfect. This large industrial workshop is located in the heart of Henderson’s marine environment.